Penyusuan Susu Ibu Adalah Yang Terbaik

Cara Buat Stok (Susu ibu) EBM

Bukan mudah buat stok ebm dan kdg2 sgt mencabar sbb pengeluaran susu ni kejap ok kejap tak…bergantung pada emosi, kesihatan dan pemakanan. Berdasarkan ilmu dan pengalaman, di sini serba sedikit saya nak share cara2 nak buat stok ebm.

  1. Mula buat stok ebm at least 2 minggu sebelum cuti bersalin habis. (tapi kalau tak buat lg pun tak pe…jgn risau ye kita start slow2).
  2. Bangun 3-4 pagi utk pump. (ini antara waktu2 penghasilan susu tgh bnyk)
  3. Pump sebelah and sebelah lg susukan baby (cara ni mmg dah terbukti berkesan. Kalau pakai manual susah sikit..tapi tak mustahil sbb saya pernah cuba. Ataupun bole mintak tolong hubby)
  4. Kalau agak2 susu mcm dah berkurang, pump setiap 2 jam sekali dan jgn sampai tak pump lebih dari 3 jam (setiap kali pump mungkin dapat <3 oz..tu biasa dan jgn putus asa, hasilnya mungkin boleh dilihat dalam 2 hingga 3 minggu).
  5. Selain tu amalkan pemakanan yg sihat…bnyk makan ulam dan buah2an..termasuk tips2 yg lain.
  6. Pilih pump yg sesuai..(bole pegi susuibu.com,bangi utk try).
  7. Belajar pump gune tangan (tanpa bantuan breast pump. Cara ni sgt berkesan cuma penat sikit r).
  8. Mesti bijak menggunakan stok ebm..kalau bole bnykkan direct breastfeed semasa baby ada bersama kita.

Kepada kwn2 yg baru nak start, semoga berjaya. Kalau semua tips kat atas ni dah dibuat t, InsyAllah dipermudahkan Allah…

Semoga setiap titisan susu mendapat ganjaran daripada Allah SWT.

Comments

  1. yna says:

    saya nak b,kongsi story.saya ni pn bru je b,jinak2 dlm penyusuan ibu ni.ank first tak b,jya.hrp2 ank kedua ni b,jaya lh.skrg ni dh hri ke 42.sy dh start buat ebm dari hari ke 3 pntg.alhamdulillah stok ebm mmg dh byk smpaikn ank yg first pn sy sulam ngn ebm dsmpg fm maklumlah ank first pn kcik lg,bru 1 thn 3 bln.hrp2 b,jaya lh smpai ank 6 bln.

  2. mama rizqi says:

    salam kakyan,

    leh tak kongsi tips untuk mantainkan jumlah pengeluaran susu badan di bulan puasa…tq

  3. Rohani says:

    Salam…kak yan..
    Saya de baby kembar baru 3 bln..sya pum dlm kul 3 ptg stiap hari cuma dpt 2-4oz ..kalu sya pum awal dpt lg sikit.weekend langsung sy xpum..bby2 feeding trus..kt rumah langsung xde stok..kalu keja bby terpksa minum susu formula..nk tanya..bgaimana cara nk perbnyakkan stok susu perahan.?kesian pada kmbar terpaksa minum susu formula.

  4. yan says:

    dear,
    make sure ebm tu x lebih 5 hari, .. if freezer 3 bulan, deep freezer 6 bulan (start dari tarikh awk pam k)

  5. mama rizqi says:

    salam kakyan,
    saya ada satu soalan nak tnya ngan kakyan,boleh tak susu EBM yg disimpan dalam fridge beberapa hari dipindahkan ke dalam freezer?pastu jangkahayat dia dikira mcmna…tq kakyan

  6. yan says:

    he3..mmg rugi storage.. Apa yg aida perlu buat ialah,

    samakan dulu suhu susu tu …lepas tu baru campurkan. Actually susu dari hari yg berbeza pun bole campur tapi tarikh mesti ikut hari yg lama k.

  7. aida says:

    Salam,nak tanya sikit..boleh ke kita gabungkan semua susu yang kita pump dalam satu hari.Bukan ke setiap 3 jam kita pump and ada masa hasil perahan dapat dlm 1.5 – -3 oz (agak kurg ckit sebab sy dlm berpantang).Rasa mcm rugi jgk plastik storage kita.:)

  8. yan says:

    Salam Mama Rina,

    Mmg tak digalakkan lebih2 lg if rice cooker tu pd suhu mendidih… mmg khasiat susu akan berkurang.
    Saya cadangkan;
    - sebelum hantar susu tu, cairkan dulu
    - bagi warmer dkt pengasuh taska tu (supaya susu tu tak dipanaskan dlm rice cooker dgn suhu yg tak pasti)

    ** sebenarnya susu yg dah cair rendam je dlm air suam sebelum feed dkt baby

    tq. harap membantu

  9. Mama Rina says:

    Salam puan,
    Saya nak tanye puan pasal susu beku (susu perahan ibu) yg disimpan dlm plastik (mlik storage) coz saya buat simpanan susu beku guna milk storage. Yang menjadi kerisauan saya adalah pengasuh taska cairkan susu beku (milk storage) mengguna kan rice cooker. Boleh ker mcm tu puan? Kurang le khasiat susu tu kan? bahaya tak pada baby? Kesian anak saya & baby2 yg lain…

  10. hannie says:

    salam, anak sy x nk minum m’gunakan puting botol susu, wlaupun dr susu yg di perah.cmna nk buat dia nk minum susu melalui botol susu?
    baby br 2 bln.sy bekerja sendiri & bawa baby ke ofis, next month ada outstation, tu yg risau.sy dh start buat stok EBM.

  11. ibu_umar says:

    Taniah kerana memilih susu ibu.

    Ya normal untuk dpt 1-1.5 oz pada permulaannya. Teruskan usaha n jgn putus asa. tu pun dah kira ok, sbb ada kwn saya kdg2 pump tak sampai 1 oz pun.
    Jumlah susu ni mungkin akan bertambah dgn beberapa sbb, antaranya: kekerapan mengepam,cara pemakanan kita dan cara kita pengepam.

    Untuk dpt hasil yg lebih baik, mungkin awak bole pump n susukan baby dlm masa yg sama. Cara ni mungkin susah pd permulaannya. Tapi lama2 ok n awak bole nampak hasil yg sungguh memberangsangkan.

    Teruskan usaha, sekiranya ada apa2 yg bole dibantu harap terus berhubung.

    p/s: jumlah pengeluaran susu tidak bergantung pd usia baby, tapi sgt bergantung pd demand (pump n direct breastfeed).

  12. Piza says:

    Salam…terima kasih atas tips yg diberikan. Saya ni masih dalam pantang (hari ke 40) dan dah start kumpul stok ebm since 10 hari lepas. Kalau sekali pam dapat dalam 1-1.5 oz tu normal ke? Sehari 4 kali pam saya dapat kumpul dalam 4 oz. Tak silap saya pengeluaran susu ikut berapa byk baby minum pada waktu tu. Adakah ia akan bertambah dengan usia baby? Saya direct feed dan juga pam susu.

  13. ibu_umar says:

    Salam Fara,

    Taniah kerana memilih susu ibu. Sebenarnya mmg tak bole utk panaskan susu dlm air yg mendidih..krn akan merosakkan khasiat susu dan susu akan bertukar menjadi warna merah (darah).

    Cara yg terbaik panaskan dlm air suam (tak pasti suhu). Untuk memudahkan Fara, if susu yg disimpan tu beku, better cairkan dulu (letak bukan dibahagian beku peti ais)..so nanti Fara akan panskan susu sejuk yg dah cair..kalau beku2 lambat sikit prosesnya.

    If Fara sgt concern dgn suhu air panas/suam yg sesuai mungkin Fara bole guna “warmer” lagi sng..

    tq krn bertanya

  14. Fara says:

    Salam,
    boleh ke bagi guide nak gunakan balik susu yg dah disimpan? nak letak susu dalam air panas mendidih ke or ada certain leve of degree

  15. ibu_umar says:

    panggil saya Yan je ok…

    Mummy Aisy bole simpan seberapa bnyk yg mungkin selagi muat..tapi stok susu tu bole tahan 14 hari je dari tarikh ia disimpan.

    Dan jgn lupa ye, stok susu tersebut tak digalakkan utk bayi pramatang atau bayi yg tak sihat.

    Terima kasih kerana bertanya.

  16. mummy Aisy says:

    Puan nak tanya, saya ada peti sejuk 1 pintu dirumah.setahu saya tempat bekunya leh simpan susu smpi 14 hari ajer..
    adakah ini bermakna saya hanya bole simpan stok susu 13 bottle aja?

  17. ibu_umar says:

    InsyaALLAH..niat yg baik dgn usaha yg sungguh2 moga ALLAH bantu kita..tq for your visit!

  18. LinFauzi says:

    Nice to read your blog as you having the same direction on breast feeding. semoga dipermudahkan sampai umar 2 tahun. pray for me too…

  19. ibu_umar says:

    insyaALLAH ..nanti akak upload..pengeluaran susu mmg mcm tu..kdg2 ok..kdg2 tak..teruskan pumping..ada apa2 prob leh share same2.
    stock akak pun tak de lar bnyk sgt…ada dlm 26 botol MLO je…tapi InsyaALLAH cukup utk Umar

  20. mummyiqbal says:

    slm kak..nak tgk stok susu leh tak..wat inspre…huhu..sedey..susu kdg2 ok kdg2 xbape nk ok…

  21. ibu_umar says:

    ader org lg bnyk tau smpai 250 botol

  22. ZaHiDaH says:

    salam…
    hye puan,i’m your student..:)
    first time dtg umah puan tgk stock susu…banyak…hehe

  23. ibu_umar says:

    ok..tq for surfing my blog..teruskan pumping moga berjaya smpai 2 tahun tanpa susu formula..

  24. RasYa says:

    salam ibu_umar,

    thank for info. Skg anak saya dah usia 6bln..he..dah mula mkn nasi….
    tp sy still struggle utk bekalkn susu. Kuat minum plak cumil tuh…he..
    stok dah clear dah….klau ikut info tu dah terlewat nk pump..he…tp berguna utk yg akan datang kut..atau utk org2 lain yg bakal saya sebarkan info pasal BF ni..he…